Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tvorba a výstavy v roce 2018

7. 1. 2018

V předvánočním období jsem navštívila výstavku betlémů, která se konala ve velmi útulném prostředí místní knihovny. Byly zde k vidění betlémy od papírových, perníkových, z kukuřičného šustí, až po dřevěné. Zajímavé a krásné. Podle informací jsem velmi hezky zapadla s mým obrázkem do celého projektu, mám z toho radost.

Co se týká malování, dala jsem se do obrázku pro mou dceru, která je velmi výtvarně nadaná, sama ale na malování nemá čas. Zaujal ji jeden z mých obrázků (Poraď), chtěla by něco velmi podovného, jen v jiné barevnosti, která se jí hodí. Dala jsem se do té práce, jsem  hodně poctěna, a tak se velmi snažím. Obraz (40 x 50 cm) je hotov tak  ze 2/3, chtěla bych dokončit do poloviny února.

30. 1. 2018

Zakončuji obrázek pro mou dceru, dala jsem do něj mnoho práce. Ty úzké linky, prolínání pro mne zvláštních barev mi dává pořádně zabrat.(odstíny šedé + hnědé). Bude hotov dříve, chtěla bych to dokončit do konce týdne. Obrázek dám asi i tady na stránky, ale vytvořené verše věnuji jen jí a její rodině.

7. 2. 2018

Obrázek je prakticky hotov, byla to neskutečně titěrná práce (nelituji, je to přece pro dceru). Dnes mám ovšem zase problém s nafocením - sněží a je šero. Snad se v průběhu dne zadaří...

9. 2. 2018

Dnes konečně bylo více světla, tak jsem zkoušela nafotit obrázek pro dceru. Jeden jsem dala s bleskem, ale obrázek se pak zaleskne. Druhý jsem nafotila na mém slabém foťáku, chtělo by to větší rozlišení.

Dám se tedy do další práce, protože mám nějaké náznaky výstav..

14. 2. 2018

Obrázek jsem dceři poslala, už prý visí a pěkně se jí tam hodí. Moc mi děkovala, že bude mít památku....Verše k jejímu obrázku jí předám osobně..

6. 3. 2018

Dala jsem se opět na oddechovou činnost -  už delší dobu se mi nelíbilo místo, kde musíme shromažďovat různé klíče. Dostala jsem svého času mnoho dýh různých krásných dřev. Sestavila jsem je  a nad tu sestavu dělám obrázek v hnědých barvách. Vypadá to zatím dobře

 

16. 4. 2018

Začínám opět malovat, protože jsem kvůli nemoci měla výpadek asi 3 týdny. Nedalo se zkrátka dělat.

Nyní se snažím dokončovat různé rozdělané obrázky. Také tvořím zimní pohled na řeku a okolí - bude to do série vysokých obrázků  /'20 x 50 cm/.

*******************************************************************************************

1. 5. 2018

Nahromadily se mi některé rozmíchané barvičky, takže jsem si s nimi zase "trochu pohrála". Velmi mě to baví, mohu dotvářet náhodně vzniklé obrazce, které pak naznačují jakési "bytosti".Tyto obrázky jsou vyhledávány zvláště dětmi, které mi ukazují, kde ještě vidí nějakou bytost, či zvířátko. Moje dodatečné zásahy se však snažím co nejvíce omezovat. Jeden z obrázků jsem tedy dala i na stránky.

**************************

2. 6. 2018

Po úspěšné výstavě jsem si opět dopřála oddech a dala se do malování mých nápadů. Nazvala jsem své dílko Slzavé údolí a bude patřit do série Monology a dialogy. Myslím, že to bude hotovo do neděle, veršíky jsem už dala do sekce Veršovánky...

2. 7. 2018

V poslední době jsem absolvovala více akcí, mimo jiné promoci vnukovy přítelkyně. Namalovala jsem jí obrázek, k tomu verše, aby jí to připomínalo její velký den. Měla jsem strach, že to nestihnu, ještě den před promocí jsem dokončovala. Dávám si zase chvíli oddech, ale jak se znám, dlouho to nevydržím. Probleskne nápad a jdu na to....

19. 7. Dnes jsem byla domlouvat podrobností k mé další výstavě, která bude dne 1. 8. Bude však jen pro Dům seniorů, ne pro veřejnost.

Další výstava by měla být také v měsíci srpnu, zatím jen velmi předběžná domluva.

Přiznávám, že na malování nemám momentálně moc času, ale každou volnou chvilku se snažím. Moc mi to totiž pomáhá, zklidním se, mám dobrou náladu. Sama se ale divím, že jako relaxaci po náročných činnostech si zvolím i náročný obraz. Kupodivu je mi to ale velmi příjemné, když sleduji prolínání barev a křivek. Ano, opět jsem zvolila typ obrázku, který se u mne mnohokrát vyskytuje (např. Žaluji..... Něha.... Poraď....) Dokončení plánuji do 22. 7.

31. 8. 2018

Ani úmorná vedra mi nezabránila v mé práci, přestože  hrozně zasychaly barvičky. Obrázek s názvem Zázračné setkání jsem zdárně dokončila. Pak jsem na přání pro jednoho mladého kluka vytvořila obrázek, který mu bude po nasvícení krátce světélkovat do tmy. V této době začínám malovat podlouhlý obrázek 60 x 20 cm, kde budou zachycena některá krásná zákoutí lázní Luhačovice.

16. 10. 2018

Omlouvám se, že tu nebudu mnoho psát, kapacita mých stránek se pomalu zaplňuje.

Po jedné z výstav jsem objevila v návštěvní knize děkovné sdělení, které končilo tak nějak ....vaše obrázky, vzbuzují však otázky. Okamžitě to byl nápad na další obrázek, který jsem chtěla původně nazvat Vím, že - Nevím, proč.

Nyní jsem ho dokončila a nově pojmenovala Příliš mnoho otázek.

Brzy zveřejním, takéi verše, které už mám, jen je přepíši do patřičné sekce.

***********************************************************************************************

***********************************************************************************************

Jen pro vzpomínku jsem přidala zážitky z roku 2017.

25. 1. 2017

Poprvé v letošním roce se dostávám na stránky, abych vás informovala o mé další činnosti.

S novým rokem začínám znovu tvořit, ale sama cítím, že to stále nemá tu pravou jiskru. Všeobecně nemám ráda zimní období, bývá často šero. Snad se to s přibývající délkou dnů vylepší.

Tvořím současně více obrázků, přecházím od jednoho ke druhému. Doufám, že do začátku února dokončím alespoň dva.

***

Nedávno mě na FB zaujala pozvánka slovenské společnosti Europeanart, kde nabízeli možnost registrace pro všechny, kteří něco vytvářejí. Využila jsem tedy té možnosti a zaslala k posouzení 10 fotografií mých obrázků. Všechna má dílka byla přijata a já jsem si mohla vytvořit virtuální galerii, která trvá jen omezenou dobu, a to do 2. 2. 2017. Myslím si, že i tak je to dobrá věc, protože snad způsobím svými obrázky radost i lidem ze Slovenska.

7. 2. 2017

Snažím, se, snažím... Snad se mi dnes podařilo vyfotit trochu lépe obrázek Ozvěna. Pořád je tak šero, působí to depresivně.Už aby bylo jaro.

Jak jsem psala, tvořím více obrázků najednou, potřebuji více světla k dokončení detailů.

Mezitím jsem namalovala 2 malé obrázky na přání., také ještě ty detaily. Jeden z nich je s květinovým motivem a druhý opět s bytostmi. Při výstavách se rovněž moc líbil obrázek Bytosti v lese. Zkusila jsem tedy opět vytvořit obrázek s náhodně vzniklými bytostmi. Název ještě nemám, snad Setkání bytostí..

13. 2. 2017

Při čekání na lepší světelné podmínky vytvářím menší obrázky, jen si trochu hraji s tvary a barvičkami. Také mi zase napadla jedna abstrakce Zítra nafotím a přidám.

"Postup myšlenek".

Něco podobného jsem darovala k promoci, k tomu verše Kniha života. Moc se to líbilo.

 

16. 3. 2017

Dnes se dá konečně říci, že se blíží jaro, vždyť doba od vánoc byla mnohdy až strastiplná, tma venku i v duši. Dnešní procházka s modrou oblohou a sluníčkem mi udělala velmi dobře, takže se zítra dám do usilovné práce, abych dokončila rozmalované 2 obrazy (jsou dost velké). Jeden s názvem Nesplněná touha a druhý s názvem Podzimní nálada u jezírka.

Ještě bych se chtěla podělit o jeden zážitek. Darovala jsem jednu ze svých fotoknih mé příbuzné ke kulatýmm narozeninám. Byla velmi dojata, vím, že si toho bude považovat. Prozradila mi, že jejich děda prý při prohlížení knihy "brečel jako želva"... a pak ještě více, když uviděl obrázek své vnučky, která byla jednou z odměněných. To člověka moc potěší, opravdu děkuji za ocenění.

V té fotoknize  (A5) jsem totiž do těch 80 stran vměstnala  své obrázky společně s verši, několik foto z výstav, povídání o mých začátcích a průběhu výstav. Kromě toho jsem přidala vítězné obrázky  a básně žáků škol. Pro informaci i pár obrázků k mých dřívějším i současným zálibám (sbírání kamínků, pletení, šití). Na konci knihy jou záběry nádherné novoroční přírody, PF 2017, rovněž ochutnávka (zatím verše) k připravovanému obrázku Nesplněná touha.

1. 4. 2017

Vnitřně si poroučím, abych dnes dokončila nový obrázek. Zdá se mi totiž, jakoby mě tak nějak "vybržďoval". Rozhodla jsem se tedy, že se od něj musím oprostit a uvolnit zase tu vnitřní chuť tvořit. Snad se mi to podaří...

Verše k obrázku jsou už uveřejněny v sekci Veršovánky. Uvědomuji si, že je to vlastně poprvé, co mi nejprve napadly verše, podle nichž jsem začala vytvářet obrázek. Doposud to bylo opačně - veršíky vznikaly až během malování.

9. 4. 2017

Pracuji na 2 obrazech s přírodní tématikoi. Jeden je takové zátiší u rybníčku, skrze listí prosvítají paprsky zapadajícího slunce, Podzim se blíží, tak ho asi nazvu. Je to velký obraz - 50 x 70 cm.

Druhý obraz bude patřit do zamýšlené série Nálady u řeky. Budou to výjevy ze všech ročních období, za různého počasí. Tyto obrázky budou všechny ve stejné velikosti 20x 50 cm. Dnes mám konečně volněji, je světlý den, takže se pustím do díla.

 

14. 4. 2017

Jarní příroda a nadcházející velikonoční svátky mě doslova nutí k vytvoření jarního obrázku - bude se jmenovat Prostě jaro.

Bude to jeden výjev k cyklu Nálady u řeky. Ukáže sílu přírody, která se snaží napravit to, co pokazilo řádění živlů

K obrázku budou i veršíky, už jsem je během malování tvořila. Pevně doufám, že obrázek i verše se tu objeví ještě před velikonočními svátky.

Chtěla bych to všechno poslat svým příznivcům jako poděkování za jejich zájem a také jako zdravici ke svátkům.

Pracuji usilovně každou volnou chvilku.

 

16. 4. 2017

Je 19:30 a já se snažím udělat, co jsem slíbila.  Také však slibuji, že nebudu slibovat nic dopředu. To se totiž vyskytne např. rodinná oslava a....sliby chyby....

9. 5. 2017

Jako blesk z jasného nebe se přede mnou otevírá další výstava, která proběhne už 14. 5. v Pohořelicích, v prostorách jejich zámku. Je to pro mne čest, protože se tam mohu zcela určitě setkat s mnoha bývalými spolužáky, rodáky a známými. Cítím obrovskou odpovědnost, zároveň však radost. Snad svými obrázky přinesu více světla do těchto pošmourných jarních dnů.

Malá vernisáž proběhne v sobotu 13. 5. v 17:00. Výstava potrvá celý pouťový den 14. 5. a pak další 2 dny zvláště pro školní děti.

Musím rychle shromáždit vše potřebné, snad se vše vydaří, jako tomu bylo doposud.

15. 5. 2017

Výstava v Pohořelicích proběhla v přátelském a svátečním duchu - byla tam pouť. Opravdu jsem se tam cítila velmi dobře, jako nějaká zámecká paní. Vždyť krásné prostory zámku s neméně krásným výhledem do zámeckého parku na mne působily přímo skvěle a věřím, že i návštěvníci vnímali dobře tuto atmosféru.

Nedařilo se mi přidat obrázky z výstavy do Fotogalerie, už tam jsou pod názvem Výstava Pohořelice...

4. 6. 2017

Nedovedu dělat na jednom obrázku, a proto současně dokončuji rovnou 3. Také je potřebuji kvalitně nafotit, takže zatím s přidáním do galerie otálím.

Vytvořila jsem verše k dokončovanému obrázku Na rozcestí. Přidala jsem je do sekce Veršovánky k obrázkům.

Vynasnažím se, abych všechny obrázky co nejdříve dodala. Jen mě budou zase brzdit přípravy na jednu rodinnou svatbu. Už se ale sama těším, až to budu mít hotovo.

15. 6. 2017

Přidala jsem obrázek Prostě jaro, ačkoliv je nekvalitně nafocen. Nyní se pustím do dokončení obrázku Na rozcestí. Už mnoho neschází, snad se mi začne lépe dařit po určitém útlumu a nedostatku času.

3. 8. 2017

Dokončuji opravdu velký obrázek (70 x 50 cm). Zasychají mi ale při tom vedru barvičky a také ta únava z horka... Do konce týdne ale bude hotov.

Rýsuje se další výstavka, koncem příštího týdne jdu domlouvat podrobnosti. Výstavka by měla být v září.

7. 8. 2017

Přidala jsem nový obrázek Zákoutí s rybníčkem.

Už v době, kdy jsem se rozhodla tento obrázek namalovat, věděla jsem, že je to pro mne velká výzva. Velké plátno, spousta práce, vytrvalost... Někdy jsem měla pocit, že to nikdy nedokončím. Pak ale nastal zlom a já jsem věděla, že to vytvořím.

Jako obvykle jsem se během dne mnohokrát pokoušela o nafocení. Jednou svítilo slunce zleva, jednou zprava. Mezitím přišel mrak. Musím tedy hlídat vhodnější světelné podmínky, zatím tedy tento náhled.

Mám velice dobrý pocit, že jsem to dokázala, to zákoutí se mi opravdu velmi

líbí, takové tajemné a romantické. Jdu si obrázek pověsit do pokoje...

 

22. 8.2017

Po náročné práci na velkém obrazu jsem si opět dopřála "oddechovku", která se totiž líbí i návštěvníkům na mých akcích. Z barev udělám podklad, v němž se vytvářejí náhodné obrazce, které připomínají např. zvířata, nebo různé bytosti. Moc mě pak baví, tyto bytosti vyhledávat a mírně dotvářet. První takový obrázek jsem nazvala Bytosti v lese (už ho nemám). Vytvořila jsem tedy Bytosti/ 2 a nyní Bytosti/3. Věřím, že dokončím do pátku. 

Pak plánuji dokončit výjev z našeho města a také nový obrázek k napsaným veršům (už jsou v sekci Veršovánky.). Nevím proč, ale na toto se moc těším.

Proběhlo rovněž setkání v DPS, kde jsme domlouvaly s organizátorkou podrobnosti k nadcházející výstavce v září. Podobné akce jsem už absolvovala a vím, jak je to pro seniory důležité a radostné. Věřím, že si mé obrázky prohlédnou se zájmem a potěšením, jak jsem to už dříve prožila.

9. 9. 2017

Snažím se dokončit všechny plánované obrázky, po nafocení přidám na stránky.

Napadlo mi, že začlením některé obrázky do podobného cyklu, jako byly Pocity. Tento nový cyklus bych nazvala Monology a dialogy. Už teď bych tam zařadila např.  Nesplněná touha, Ozvěna, Žaluji.. a připravovaný obrázek Poraď.

Mám totiž více podobných nápadů, které by se k tomu hodily. Uvidím, jak mi půjde práce od ruky, snaha je velká, času málo. Už jsem to kdysi napsala - mít tak 4 ruce... Já se totiž s obrázky doslova mazlím, stále něco vylepšuji, dokud si neřeknu DOST.

23. 9. 2017

Věřím, že dnes přidám 2 nové obrázky, potřebuji ale kvalitní světelné podmínky pro nafocení. Zkoušela jsem fotit s bleskem, ale opravdu to není ono, obrázek se divně leskne a barvy jsou hodně zkresleny.

První obrázek bude k veršíkům Žaluji.... Druhý obrázek bude Bytosti/3. Tento typ obrázku se líbíl mnoha návštěvníkům - rádi objevovali skryté postavy, zvířata a jiné bytosti.

Co se týká další výstavy, uskuteční se v DPS dne 25. 9. 2017. Bude to pouze pro úzký okruh lidí - klienty a jejich rodinné příslušníky a pochopitelně pro zaměstnance DPS. Věřím, že seniory opět potěším, jako tomu bylo při podobných výstavách. :-) Takže musím přes víkend všechno připravit, hlavně zvětšit písmo u popisek (poučení z předešlých výstav).

26. 9. 2017

Věděla jsem, že i starší lidé jsou velmi vnímaví a dovedou projevit své city. Ta upřímnost a radost, to se nedá popsat, to se musí zažít. Ukáply i slzičky, také při čtení mých veršíků, Některým se slabým zrakem jsem je musela předčítat, o všechno měli zájem. Někteří se na svých vozíčcích vraceli, chtěli si vše prohlédnout ještě jedenkrát.

Byla jsem tak plna dojmů, že jsem ani nemohla dobře spát. Organizátorka výstavy byla rovněž velmi spokojena, pozvala mě na další výstavu, někdy na jaře.Těší mě, že jsem mnoha lidem umožnila tyto pěkné okamžiky. Myslím si, že toto prostředí by mělo poznat co nejvíce lidí, kteří jsou zatím psychicky i fyzicky zdraví.a snažit se obohatit život těch, kteří už na tom tak dobře nejsou. Letos mě čeká ještě jedna výstava v podobném zařízení, takže snad zase ty další lidičky potěším.

Pořídily jsme s organizátorkou nějaké snímky, po utřídění dám do galerie.

3. 10. 2017

Dnes prší a je šero, dala jsem se tedy do úklidu mých výtvarných potřeb. Během minulých dní mi napadlo zase několik veršů k mému plánovanému obrázku "Poraď". Bude to začleněno do volného cyklu Monology a dialogy.

Verše dávám jako ochutnávku do příslušné sekce, obrázek po vytvoření přiřadím. Neodvažuji se hádat, kdy bude hotový, nastávají nepěkné, šedivé dny. Budu se ale pochopitelně snažit.

12. 10. 2017

V sobotu budeme mít velkou rodinnou oslavu, přijdou tam nejen příslušníci naší rozvětvené rodiny, ale i další hosté.

Od mé první výstavky pro rodinu uběhly už 3 roky, proto jsem se rozhodla, že pro ně uspořádám další výstavku u příležitosti této oslavy. Budu tam mít k dispozici dostatečně velký a přitom mírně oddělený prostor, kde si hosté budou moci v klidu prohlédnout mé obrázky.

Snad to nezakřiknu, když prozradím, že se mi velmi daří s obrázkem Poraď.... Moc si přeji, abych ho mohla mít na této výstavce.

Doufám, že hosty potěším, protože někteří z rodiny se mě už ptali, zda bude také výstava...:-)

16. 10. 2017

Mohu říci, že jsem rodinné příslušníky a rovněž i  hosty nejen překvapila, ale i potěšila. Toto nezvyklé spojení rodinné oslavy a výstavky bylo velmi příznivě hodnoceno. Jsem ráda, že jsem mohla několika desítkám návštěvníků (kolem 70) ještě více zpříjemnit chvilky krásné rodinné oslavy.

Úklid po oslavě byl vyčerpávající (stohy nádobí, praní ubrusů a utěrek, jejich žehlení). Snad si tedy zasloužím trochu klidu, a proto se pustím do menšího obrázku, který mi napadl před několika dny. Během žehlení jsem dotvořila verše k němu, název bude Noty pro lásku.

25. 10, 2017 Oddechovka - momentální nápad - byl dotvořen.a nafocen. Vše je už na stránkách. Jen bych chtěla něco podotknout - některé motivy v tomto obrázku světélkují i po zhasnutí. Přidala jsem tam totiž trochu reflexní barvy Zítra budu dělat podzimní úklid - snad mi zase něco napadne....

10.11.2017

Ve středu 15. 11. mě čeká další výstava v DPS - pod Kalvárií. Bude to zřejmě poslední letošní výstava. Doufám, že budou moje obrázky opět vlídně přijaty.

16. 11. 2017

Po včerejší výstavě na DPS mám opět plnou hlavu dojmů, samozřejmě velmi krásných. Klienti domova se na výstavu zřejmě velmi těšili, protože se scházeli už dlouho před začátkem, když jsem výstavu teprve instalovala. Úvodem nám zahrál jeden z klientů na piáno, Pak už nastalo povídání o mé činnosti a prohlídka obrázků. Snažila jsem se odpovídat na všechny dotazy, byla jsem dojata z tolika krásných slov uznání. Líbily se i mé veršíky, které si mohli číst z mých fotoknih. Pak jedna paní nahlas přednesla jednu z mých básniček. Všechno se setkalo s příznivým ohlasem. Opět děkuji za všechny nezapomenutelné zážitky, mám velkou radost, že jsem mohla návštěvníky tolik potěšit.

23. 11. 2017 Pomalu, ale jistě se naplňuje kapacita mých stránek. Jsem nucena některé příspěvky seskupovat a odmazávat. Nedostává se mi zatím čas k této činnosti, předvánoční období je tady.

Byla jsem oslovena organizátorkou výstavy betlémů v mé rodné vesnici, abych  přispěla nějakým obrázkem na toto téma. Není v mé moci, abych to namalovala. Rozhodla jsem se tedy, že vytvořím alespoň Betlémskou hvězdu v netradičním pojetí,  která by alespoň trochu navozovala příjemnou vánoční atmosféru.Použila jsem barvu, která po nasvícení v přítmí světélkuje. Doufám, že to potěší především dětské návštěvníky. Obrázek jim věnuji společně s doprovodnými krátkými veršíky. Na výstavu bych se pak chtěla pochopitelně podívat.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář