Jdi na obsah Jdi na menu
 


TVORBA a výstavy v roce 2019

18. 12. 2019

Vážení přátelé a příznivci mé tvorby,

chtěla bych vám poděkovat za váš zájem, za vaši podporu a slova uznání. Všechno má pro mne cenu zlata a pobízí mě to k další tvorbě. V těchto dnech je to 10 let od počátku mé tvorby a pokud mi zdraví dovolí, pustím se i do další desítky. Velmi za všechno děkuji, moc si vážím vaší přízně.

Poslední letošní příspěvek vkládám na začátek a budu tak postupovat i v roce 2020, aby bylo to nejnovější okamžitě ke zhlédnutí. Od nového roku budu tedy psát do sekce Tvorba a výstavy v r. 2020.

Nedávno (už po operaci šedého zákalu) jsem vytvořila a přidala nový obrázek Dívka z růže, který je opět doplněn mými verši, a to v sekci Veršovánky....... Pro nový rok opět zřizuji novou sekci Verše k obrazům 2020.

 

Byla jsem dojata a mile potěšena básní, kterou po zhlédnutí tohoto obrázku vytvořil jeden milý přítel a příznivec  celé mé tvorby. Této básně si nesmírně považuji,  jsem velmi poctěna, je to jeden ze vzácných ohlasů na moji tvorbu.

Děkuji, jsem šťastná, že moje díla působí radost a pěkné pocity.

*****************************************************************************************

NESMÍRNÁ KRÁSA 

Kdo směl kdy něžnou krásu vnímat, spatřit kvést,

ten přijímal tu velkou čest

s pocity blaženosti, náramného štěstí.

Ten unášen byl vděčností, duše, očí září,

úctou od radosti.

 

Kdo zakoušel a poznal, co v obraze je krásy,

ten nezbavil se myšlenek zas spatřit jej,

je vjem ten srdcem upoutal - „poupátenka“ vlahý.

Byť kratinké jen spatření,

to v pulzu štědrém... s něhou setkání,

prostoupí v milé, vzácné city vjemu.

vděkem kvetoucímu.

 

Teď nezbývá jen proslunit se dary z citů srdce.

Nechť tvojí lásce Tebou ctěné, srdcem malované,

způsobí duše pohlazení.

Dál těš se něžnou, milou květinkou.

Tvou krásnou dívenkou, poupátkem k pohlazení.            

NAD TU RŮŽI, KVĚTU NENÍ.             

******************************

Usilovně pracuji na velkém obrazu Vzpomínky na rodnou vísku, chtěla bych ho dokončit do vánoc, přidám až do nového roku, mám k němu i verše. :-)

PF 2020

jme1--2-.jpg

 

ADVENT, CHVÍLE ROZJÍMÁNÍ, SNAD SE SPLNÍ TAJNÁ PŘÁNÍ,
V DOBĚ VÁNOC VŠICHNI MÁME, KOUZLO VZÁCNÉ PROŽÍVÁME.
S RODINOU KDYŽ USEDÁME, RADOST, ŠTĚSTÍ PŘEDÁVÁME,
POTĚŠÍME DÁRKEM MILÝM, PROZÁŘÍ VÍC TUTO CHVÍLI.
LÁSKOU SPLETEN VĚNEC  JMELÍ, POD NÍM DÁNO POLÍBENÍ,
ABYCHOM ZAS, RUKU V RUCE, KRÁČELI DÁL V NOVÉM ROCE.
 
POSÍLÁM SVÉ VROUCÍ PŘÁNÍ K SRDCÍ LIDSKÝCH SETKÁVÁNÍ,
ABY LÁSKOU PROMLOUVALA, V DUŠÍCH NĚHU ZANECHALA.
S VDĚČNOSTÍ  A VESELE VZPOMEŇTE NA SVÉ PŘÁTELE,
KTEŘÍ SRDCEM DOBRO DALI, LÁSKOU SVOJÍ POHLADILI.
KRÁSU CITŮ NA VÁNOCE, PEVNÉ ZDRAVÍ V NOVÉM ROCE,

NECHŤ VÁS LÁSKA, ZDRAVÍ, ŠTĚSTÍ PROVÁZÍ A NEOPUSTÍ.

**************************************************************************

**************************************************************************

7. 2. 2019

Ještě jednou  přeji všem mým příznivcům hodně zdraví, štěstí, radosti a lásky v tomto roce, ale i v dalším životě.

Rozhodovala jsem se o navýšení kapacity mých stránek, abych se mohla podělit nejen o mé obrázky, ale také o své verše a povídání. Úspěšně jsem to zvládla, takže od dnešního dne se budu znovu snažit o průběžné aktualizace, jako tomu bylo doposud. :-)

Konečně se dny prodlužují a já mohu využít světla k dalšímu tvoření. Také musím dokončit několik restů (hlavně focení nových obrázků a jejich vložení na tyto stránky. Pokusím se pracovat co nejrychleji, abyste si mohli mou novou tvorbu zase prohlédnout

26. 2. 2019.

Podobně, jako jsem se doposud snažila ukázat krásná a zajímavá zákoutí v obrázcích Sluníčko se dívá (1 + 2 + 3), použila jsem jinou formu. Pokusila jsem se zachytit nádhernou atmosféru našich pohádkových moravských lázní tím způsobem, že jsem vybrala několik kouzelných zákoutí, která jsem propojila okolní přírodou, a to zcela VOLNĚ A PŘIBLIŽNĚ.

Podobně jako u Sluníček odděluji jednotlivá zákoutí mým oblíbeným tečkováním. V tomto případě jsou to vlastně kapénky léčivé vody, které se derou na povrch a dávají lidem "živou vodu". Obrázek je podélný, má rozměr 20 x 60 cm. Dal mi hodně práce, ale nelituji. Je to věčná připomínka kouzelných míst, která jsem vždy s radostí navštívila.

24. 4. 2019

Dokončuji starší "nápady" a nedodělky. Musím přiznat, že tato práce mě moc nebaví, ale snažím se být vytrvalá a dokončovat rozdělanou práci. Je ale opravdu lépe, když mohu tvořit dle momentálního nápadu, práce jde rychleji od ruky.

Pomalu se připravuji na svou první letošní výstavu, a to už tradičně na zámku v Pohořelicích. Moc se tam vždy těším na setkání s mnoha přáteli i ostatními návštěvníky. Moc bych si přála, aby se znovu opakovala všechna dojemná setkání, při nichž jsem cítila radost, spokojenost, ba i uznání mé práce, což je pro mne největší odměnou. Výstava bude 19. 5. 2019 od 10 h. do asi 18 h..

13. 5. 2019

Čas ubíhá neskutečně rychle. Co se zdálo ještě daleko, je najednou tu. Jedná se o výstavu obrazů, a to opět na zámku Pohořelice. Je to v pořadí už 3. výstava na tomto místě a mohu říci, že jsem tu prožila mnoho krásných setkání. Velmi si přeji, aby se krásné okamžiky  opakovaly i při nadcházející výstavě.

23. 5. 2019

Výstava v Pohořelicích byla opět velmi úspěšná. Ještě dnes mi víří hlavou všechna krásná setkání a uznalá slova návštěvníků. Několika z nich jsem věnovala i malou kopii obrázku, který se jim nejvíce líbil.

Velmi mě potěšila i návštěva 96leté babičky z místního DPS. Ani letos si moji výstavu nenechala ujít. Byla jsem dojata z jejích krásných komentářů, v nichž oceňovala nejen krajinky, ale dokonce i abstraktní obrázky, Chválila barevnost, ocenila moji práci. Věnovala jsem jí 2 větší kopie vybraných obrázků. Dojatě si je odnášela a já jí přála ještě hodně krásných let ve zdraví.

Děkuji OÚ, že jsem zde mohla prožít krásné chvíle svého života.

 

1. 9. 2019

Od června do konce srpna mě čekalo mnoho významných akcí, a proto jsem se do malování raději nepouštěla. Navíc v těch vedrech se nedalo mnohdy ani myslet, natož malovat.  Ve volných chvilkách jsem se věnovala obrovské "čistce" ve skříních - dříve jsem totiž hodně šila, pletla a háčkovala. Je to velmi vyčerpávající práce, ale ten pocit, když jsou všechny potřebné věci pěkně a přehledně uspořádány, je k nezaplacení. Snažila jsem se najít pro některé zbytky nové upotřebení - část přebytků byla věnována jednomu místnímu DPS, z větších kusů textilu šiji nákupní tašky, některé oděvy přešívám.

S touto prací musím brzy končit, protože mě čeká větší výstava obrázků, nejen pro školy. Asi to bude opět maraton, snad to zvládnu. :-) Moc si přeji, abych mohla po 3 letech opět potěšit. :-)

4. 9. 2019

Dnes jsem se od paní Hany, organizátorky výstavy, dozvěděla termín.

Instalace výstavy ráno 9. 9., odpoledne v 17:00 malá vernisáž. Výstava v DDM potrvá do 17. 9., aby se mohly prostřídat všechny třídy z obou ZŠ. Výstava bude i pro veřejnost. Myslím, že doba od 8:00 do 16:00 (ev. 17:00) bude dostačující. Budu se snažit, abych byla přítomna alespoň 3 hodiny denně.

 

20. 9. 2019

Výše uvedená výstava proběhla za účasti celkem 5 autorek. V levé a zadní části vystavily 4 autorky svá díla - nejen obrázky, ale i malované šátky. Moje obrázky (celkem 39) pak zabraly celou levou a přední část. O úspěšnosti výstavy svědčily ústní i písemné ohlasy, všechny autorky se dočkaly krásných ocenění.

Z mých obrázků se nejvíce líbilo Zákoutí s rybníčkem, Západ slunce v lese, cyklus Pocity a mnoho obrazů z mé poslední tvorby. Jsem velmi ráda, že jsem se mohla zúčastnit i osobně, hovory s dětmi i dospělými byly úžasné, organizátorka výborná. Letos opět zadala dětem úkoly, především však malbu vlastního výtvoru, který byl inspirován výstavou.

Bylo tomu tak i při výstavě před 3 lety, byla to sice nekonečná práce, aby z těch obrovských hald výkresů bylly vybrány ty nejlepší práce. Mnohé děti pak budou odměněny, informace budu postupně přidávat, rovněž obrázky do galerie.

Těším se i na literární soutěž, při minulé výstavě vzniklo mnoho zdařilých básní, děti budou opět odměněny.

 

26. 9. 2019

Konečně nastalo klidnější období a já se mohu zase věnovat mé oblíbené činnosti. Promýšlela jsem, čím začít, zda nedokončenými obrázky, nebo něčím novým.

Dostalo se mi však jedinečné inspirace od svého příznivce, a proto se s nebývalou radostí, snahou ale i pokorou vrhám do nového díla. Obraz bude mít název Vzpomínky na rodnou vísku. Jako už se to stalo téměř pravidlem, dodám i mé veršovánky se stejným názvem.

V mé práci mi budou velkou oporou a hnací silou i následující verše (alespoň část básně). V těch verších se úplně nacházím, jakoby mi mluvily ze srdce. Jsem za to velmi vděčna.

Budu se velmi snažit, abych vše vyhotovila co nejdříve, přestože je to velký obraz - 70 x 50 cm. Mohu prozradit, že se opět bude jednat o miniatury významných míst. Snad se mi to podaří. :-):

 

VYZNÁNÍ
PSÁNO SRDCEM
 
Opuštění vísky rodné,
nitro tíží, není snadné.
Odpusť mi to, drahá vísko,
srdce mého velká lásko.
 
Rozložena v světa strany,
v kraj můj stále milovaný
navracím se častokrát.
Radost v srdci znát je, znát.....

***********************************************

 

vybrprace.jpg

 

 

 

 

 

26. 10. 2019

V minulých dnech probíhalo hodnocení prací dětí - letos se poněkud protáhlo. Bylo i méně výtvarných prací, zato více veršů, než před 3 lety.

Mluvím sama za sebe, letošní hodnocení výtvarných prací bylo velmi obtížné, protože se zřejmě projevila obrovská chuť dětí, aby byly oceněny. Děti, které viděly mé obrázky před 3 lety, skoro dospívajíí a vidí tak všechno  jinýma očima, citlivěji, s vnímavostí, což bylo mnohdy zřejmé na první pohled. Velmi to oceňuji.

Z těchto důvodů bylo rozhodování velmi těžké, nebyla jsem schopna jednoznačně určit jen jednoho vítěze, protože jsem měla před sebou hodně prací na velmi slušné úrovni. Z mé strany byly intuitivně vybrány práce, které mě na první pohled zaujaly, ať už pracností, vynaloženým úsilím, či výtvarným pojetím.  Podobně tomu bylo  i u básniček. Naskytla se mi možnost výroby kroužkové knížky/sešitu A4.

Sestavila jsem vybrané práce, měla jsem k dispozici pouhých 12 stran a nechala si vyrobit 8 ks. Při odměňování žáků dám 2 ks jako možnost volby, protože původně měl být vítěz odměněn plátnem v rámu s pouhou podmalbou a možností vlastnoručního dokončení v mé přítomnosti. Není v mých silách a finančních možnostech, abych odměnila všechny děti. Mám záměr, že tak učiním nějakou, snad písemnou formou, což  bude sděleno dětem prostřednictvím učitelek. Také mám v plánu napsat článek do místních novin, kde bude snaha dětí velmi oceněna, a to i v oblasti literární. Děkuji vedení DDM a organizátorům za trpělivost, snahu a možnost, že se tato výstava mohla uskutečnit. Byl to přínos nejen pro děti, ale i pro  dospělé, kteří výstavu zhlédli. Největší přínos to byl i pro mne, jsem neskutečně ráda za všechna slova ocenění, zápisy dětí do knihy, mnohdy až dojetí. Jsem potěšena, že svými obrazy působím kladně, citlivě, od srdce, což se projevilo i v obrázcích dětí.

DĚKUJI, moc si všeho považuji.

*************************************************************************************************************************************************

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Gratulace

(Jaromír Rozaci, M.D., 31. 10. 2019 19:18)

Měl jsem možnost shlédnout i letošní Show p. Jiřiny Lhotské a byl jsem znovu unešen s jakou klaritou, její tvorba vyjadřuje; opravdové cítění a porozumění každého tématu, které vyzařuje z jejích děl a zanechává na návštěvnících krásný a hluboký dojem a zážitek, který si každý odnáší. A to vše je navíc umocněno doprovodným textem.
Blahopřeji !!!
P.S. Mnohý knižní nakladatel by mohl být happy mít takového ilustrátora.

S upřímnou úctou a obdivem,

J. Rozaci

Re: Gratulace

(Inka, 2. 11. 2019 18:11)

Tvůj upřímný komentář mi vehnal slzy do očí... tolik uznalých slov přilétlo z té obrovské dálky rychlostí světla. Stejně tak i působí - prosvítí mi další cestu, po níž jsem se vydala, bude mi to vzpruhou, povzbuzením. :-) Potěšilo by mě, kdybych i já měla možnost zhlédnout tvoji tvorbu.... Ještě jednou upřímně děkuji za všechna tvá krásná slova. Ač jsem velmi skromná, moje sebevědomí dostalo křídla....